Anoek Nuyens | BOUTA. BIOGRAFIE VAN EEN MACHO
437

BOUTA. BIOGRAFIE VAN EEN MACHO

Op 13 oktober 1945 wordt in een dorp niet ver van Paramaribo Desi Bouterse geboren. Het is precies dertig jaar voor de onafhankelijkheid van Suriname. Terwijl Bouterse opgroeit verandert de verhouding tussen Nederland en haar kolonie. Als Suriname uiteindelijk onafhankelijk wordt, ontpopt de zwijgzame sergeant zich tot een spil in de politieke chaos. De militair groeit uit tot de machtigste man van Suriname, maar ook tot de meest controversiële.

Na grondig onderzoek en gesprekken met vrienden, vijanden en betrokkenen ontvouwen Tjon Rockon, Anoek Nuyens en Marjolijn van Heemstra in Bouta een verhaal over het leven van Bouterse. En daarmee het verhaal van een relatiecrisis tussen twee landen die al eeuwen met elkaar verbonden zijn.

Bouta gaat in première op 8 december 2012, precies 30 jaar na de Decembermoorden, waarvan Bouterse nog altijd hoofdverdachte is. Een gebeurtenis die de relatie tussen Nederland en Suriname blijvend heeft getekend. Een voorstelling over twee landen die vandaag de dag tegen wil en dank met elkaar verbonden zijn, over macht en onmacht, bemoeienis en verantwoordelijkheid.

‘Tide, tamara, we stre go moro fara’
(Vandaag, morgen, we gaan door met de strijd)

Regie, concept, spel: Tjon Rockon, Marjolijn van Heemstra, Anoek Nuyens Eindregie: Sanne van Rijn Dramaturgie: Liet Lenshoek Muziek: Michiel De Malsche Decor: Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek Productie: Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg)