Anoek Nuyens | Schwalbe
1112

Schwalbe

1382935_619926044731053_1641557525_n

Schwalbe zoekt massa (2013)

‘Plots ziet het overal zwart van de mensen en komen er steeds meer bij, alsof de straten maar één richting kennen. De meerderheid weet niet wat er is gebeurd, maar ze haast zich naar de plaats waar de meeste anderen zijn.’

– uit ‘Massa en macht’ van Elias Canetti

Het aantal mensen op de wereld stijgt iedere dag fors. Metropolen groeien uit tot miljoenensteden met massaevenementen, massaconsumptie en massahysterie. Wat voor gevolgen heeft dat voor de moderne mens en in hoeverre beïnvloeden massa’s onze individualistische levensstijl?

In Schwalbe zoekt massa breidt theatercollectief Schwalbe zich uit. De toeschouwer ziet een mensenmassa voorbij trekken als een vaart der volkeren: gedreven, dapper, aanstekelijk, energiek. Als een kudde bizons gaan ze recht op hun doel af, maar na verloop van tijd dringt de vraag zich op waar ze naar onderweg zijn. De doelgerichte massa slaat om in doelloze, grillige massa die alles op zijn pad meetrekt. Kunnen ze stoppen, willen ze stoppen, hebben ze überhaupt een keuze om te stoppen?

Met de voorstelling Schwalbe zoekt massa toont Schwalbe de menselijke drift om te (over)leven en het verlangen om als individu op te gaan in de massa.

Over Schwalbe:

Schwalbe is een theatercollectief dat bestaat uit zeven spelers en makers, die samen in 2008 afstudeerden aan de Mime Opleiding in Amsterdam. Hun werk is beeldend en fysiek van aard. Het lijfelijke wordt op de spits gedreven en toont zich in extreme omstandigheden grillig en onvoorspelbaar. Anoek is als dramaturg aan dit collectief verbonden.

Ik werkte als dramaturg mee aan deze voorstelling & Schwalbe speelt vals.